Bujorul, „Regele florilor” in luna mai

buchet de bujori

Bujorul este o planta recunoscuta prin frumusetea ei, mai ales atunci cand infloreste. Ea este disponibila intr-o mare varietate de nuante (de la alb, galben, roz, purpuriu, rosu, pana la violet) incepand cu primvara tarzie pana la inceputul verii, fiind considerata regina luna mai. Pe langa aspectul estetic, bujorii au si proprietati medicinale sau pot deveni ingrediente in diferite mancaruri.

Istoricul bujorului

bujori

Aceasta planta a primit numele lui Paeon (bujor), discipolul lui Asclepius, zeul medicinei. Pentru ca Paeon devenise mai priceput decat maestrul lui, Adclepius a planuit sa-l omoare. Insa Zeus a vrut sa-l protejeze pe tanar, asa ca l-a transformat intr-o floare. Bujorul, considerat in China floarea onoarei si a bogatiei, a fost declarat in 1903 simbol al acestei tari.

Proprietati medicinale ale bujorului

bujori roz

Foarte putina lume stie ca frumusetea acestei plante este egalata de beneficiile sale terapeutice.  Numele chinezesc „Sho-yo” inseamna planta medicinala, iar cel japonez „Ebisugusuri” se traduce „leac medicinal adus din China”. Medicina populara romaneasca a folosit de-a lungul timpului radacinile bujorului in tratarea afectiunilor nervoase (epilepsie, isterie, tuse de natura nervoasa sau convulsii), datorita actiunii sedative si antispastice. Ele mai pot fi folosite in tratamentul unor boli articulare, in spasticitatea musculaturii intestinelor, precum si in cazul hemoroizilor. Petalele de bujor au si ele un rol benefic asupra organismului. Acestea intra in compozitia unor ceaiuri pentru calmarea durerilor de piept, a tusei, a artritei, a reumatismului sau a gutei. Este important de stiut ca nu se recomanda administrarea preparatelor pe baza de bujori femeilor insarcinate, copiilor mici sau persoanelor care sufera de atonie intestinala.

Ce semnificatie au bujorii

bujori galbeni

Bujorul este una dintre cele mai cultivate flori, inca din antichitate. El este mentionat in numeroase poezii, legende si povesti din acele vremuri, fiind o sursa de inspiratie pentru scriitori si artisti din lumea intreaga, dar mai ales din China si Japonia. Aceasta planta este una dintre cele mai raspandite motive de arta decorativa, regasindu-se pe numeroase obiecte de portelan, tapiserie, picturi sau haine. Bujorul a devenit un simbol al prosperitatii si bogatiei, deoarece initial el putea fi cultivat numai de cei care faceau parte din elita sociala a Japoniei. De asemenea, el reprezinta prietenia, frumusetea si norocul. Aceasta planta poate fi daruita oricarei reprezentante de sex feminin, deoarece ea reprezinta eleganta si echilibru sufletesc. In Japonia, ea este asociata cu onoroarea, curajul si masculinitatea. Simbol al dragostei, bujorul este supranumit si „Rege al florilor”, fiind una dintre cele mai senzuale flori din lume. El are calitati de energizare a vietii sexuale, simpla privire a unui buchet de bujori avand un efect benefic in plan erotic. Bujorul este si intruchiparea timiditatii si regretului, asa ca se daruieste atunci cand vrei sa ceri iertare unei persoane sau cand ai o relatie complicata din punct de vedere sentimental.

Ce trebuie sa stii daca vrei sa cultivi bujori

bujori in gradina

Bujorii sunt plante care cresc spontan (bujorul romanesc, bujorul de stepa, bujorul de munte sau bujorul banatean) sau pot fi cultivate in gradina. Ele au nevoie de un sol bogata si afanat, intr-un loc care beneficiaza de soare cel putin sase ore pe zi, pentru a se dezvolta corespunzator si a inflori. Daca vrei sa inmultesti tufele de bujori din gradina ta sau sa le muti in alta parte, trebuie sa stii ca au nevoie de trei ani de zile dupa plantare, pentru a inflori. Aceasta planta poate fi inmultita prin trei metode: divizarea tufei (o tufa poate fi impartita in 7-8 parti), marcotaj (vlastarii se trec prin orificiul unor vase, in care se tot pune pamant) si butasire (vlastarii se pun la inradacinat in rasadnite cu nisip, in locuri mai umbroase). Bujorul necesita o cantitate bogata de apa, mai ales in perioadele secetoase, cand fiecare tufa absoarbe chiar si 2-3 galeti de apa.

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s