Lacramioara: Floarea lunii Mai

Toata lumea stie ca exista o piatra specifica pentru fiecare luna. Cu toate astea, putini stiu ca, asa cum avem pietre specifice pentru fiecare luna, avem si flori, care simbolizeaza nasterea. In cazul celor nascuti in luna Mai, lacramioara.

lacramioareLacramioarele sunt flori care ne incanta intotdeauna cu parfumul si aparitia lor. Desi nu sunt flori atat de populare, poarta cu sine o multime de semnificatii, pe care daca le-am stii, le-am aprecia si mai mult. Lacramioarele sugereaza ca cele care le primesc se simt incomplete fara cei care le-au daruit. Sunt, totodata, flori incarcate de semnificatii religioase si au legatura cu lacrimile varsate de Fecioara Maria la mormantul lui Hristos.

Se gasesc cel mai adesea in gradini. Fiind flori atat de delicate si de firave este destul de greu sa le gasesti de cumparat pe la florarii.

Infloresc in luna Mai, ultima luna de primavara, de aceea se considera ca lacramioarele semnifica „reintoarcerea fericirii” si cel mai adesea simbolizeaza castitate, puritate, noroc, fericire si umilinta. Semnificatiile si sensurile lor se regasesc in religia crestina si folclor, nunti si zile de nastere, dar si in alte sarbatori din intreaga lume.

Religia crestina

In Biblie, lacramioarele sunt mentionate de 15 ori, cel mai adesea in cantecul lui Solomon. Deoarece infloresc primavara, florile reprezinta a doua venire a lui Hristos. De asemenea, simbolizeaza lacrimile Evei dupa ce, ea si Adam au fost alungati din gradina Edenului sau lacrimile Fecioara Maria, la mormantul lui Hristos.

Folclor

Se considera ca lacramioarele protejeaza gradina de spiritele rele si au fost folosite ca talismane impotriva vrajilor. Totodata, se mai crede si ca sunt florile zanelor, datorita clopoteilor mici din care acestea obisnuiau sa bea. In unele tari europene, se considera ca lacramioarele stimuleaza viziunile si te ajuta sa vezi un viitor mai frumos. In Germania si Scandinavia, lacramioarele sunt un simbol al primaverii si al norocului.

Zile de nastere si nunti

Lacramioarele (Convallaria magalis) inseamna si „care apartin lunii Mai”, ceea ce le face floarea celor nascuti in luna Mai. Sunt, de asemenea, si floarea oficiala a celor nascuti in zodia gemeni. Fiind un simbol al castitatii, puritatii, modestiei si fericirii, sunt flori utilizate pentru aranjamentele de nunta, inca din Evul Mediu. Exista o legenda care sustine ca parfumul lor atrage privighetoarea sa isi gaseasca partenerul. Pentru unele mirese, lacramioara este cel de-al cincelea element pe care il poarta la nunta, alaturi de ceva imprumutat, vechi, nou si albastru. In Olanda este plantata in gradina unui cuplu proaspat casatorit, ca simbol al reinnoirii iubirii.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s