Narcisa – Floarea lunii Martie

Narcisele galbene vesele semnalizeaza sfarsitul iernii reci si intoarcerea zilelor calduroase. Faptul ca sunt printre primele flori care infloresc primavara, acest lucru le face un simbol al renasterii. Iar daca te-ai nascut in luna Martie, narcisele sunt florile zilei tale de nastere.

In limbajul florilor, narcisele simbolizeaza prietenie, cavalerism, respect si modestie. Termenul de „narcisa” vine de la mitul frumosului tanar Narcis din mitologia greaca, care s-ar fi indragostit de chipul sau. Legenda spune ca floarea a aparut la moartea sa, chiar pe mormantul sau.

Istorie

Narcisele sunt originare din regiunea mediteraneana, inclusiv Peninsula Iberica, Africa de Nord si Orientul Mijlociu. Cea mai veche inregstrare, care mentioneaza narcisa dateaza din jurul anului 200 i.Hr.

Culori si simboluri

Le intalnim cel mai des pe culoarea galben, insa exista si diferite soiuri cu flori care sunt accentuate de diferite culori: alb, portocaliu, roz sau verde lime. In timpul epocii victoriene, cand era un tabu sa iti exprimi sentimentele prin cuvinte, narcisele simbolizau prietenie si fericire.

Un alt sens ascuns al narcisei era „esti un inger!”

Lucruri interesante despre narcise:

  • In Romania este vestita rezervatia naturala Poiana cu narcise din localitatea Vad, judetul Brasov, din depresiunea Fagarasului. Un alt loc cu narcise este Rezervatia naturala Poiana cu narcise de la Racas-Hida de langa satul Racas, Salaj.
  • Arabii foloseau in trecut suc realizat din narcise salbatice pentru a trata chelia
  • Soldatii romani purtau cu ei narcise otravite pentru a-i ajuta sa moara mai repede, in caz ca erau loviti mortal in lupta

Deoarece narcisa este una din primele flori ale primaverii este, de asemenea, si un simbol al sperantei. Daca aveti sarbatoriti in luna Martie, le puteti oferi un buchet de narcise.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s