Trandafirul Rosu

floria-trandafir-rosu

Exista o veche zicala care spune ca „florile sunt cea mai adevarata expresie a dragostei”. Fiecare floare pare ca are o poveste de spus si probabil acesta este motivul pentru care florile au fost alese ca simboluri nemuritoare ale iubirii. Din zilele intunecate ale cruciadelor si pana in zilele noastre pline de tehnologie, trandafirii sunt campioni de netagaduit atunci cand vine vorba de romantism.

Nascut dintr-o poveste de dragoste, invaluit in legende si mister, cu petalele sale catifelate si parfumul invaluitor, adevarat rege al florilor, un ingredient in vechi ritualuri magice, o inspiratie vie pentru artisti, simbol universal al iubirii si al victoriei, leac de sanatate si izvor de frumusete, trandafirul este cea mai cunoscuta si, probabil, cea mai iubita floare. E cu atat mai apropiata sufletului nostru cu cat spatiul parca reverbereaza si acum purtand melodia lui Florin Bogardo, Sa nu uitam nicicand sa iubim trandafirii…

Cantat de Lordul Byron, pictat de Renoir, numarand astazi peste 10.000 de specii ce poarta nume celebre precum Michelangelo, Niccolo Paganini, Charles Aznavour, Audrey Hepburn ori Princess of Wales, istoria trandafirului se pierde in negura timpului.

floria-trandafir-rosu
Cu o simbolistica mostenita din epoca victoriana, trandafirul rosu este un simbol al dragostei, cel alb sugereaza inocenta si puritatea, iar cel roz – gratia, pentru ca trandafirul galben sa simbolizeze dragostea platonica, dar si gelozia. Trandafirul a fost folosit ca un cod de comunicare al sentimentelor si in Orientul Mijlociu. Asa cum consemna, la mijlocul secolului al XVIII-lea, Lady Mary Wortley Montagu, sotia ambasadorului britanic din Constantinopol, un boboc de trandafir semnifica o iubire abia nascuta, o floare deschisa de trandafir alb – intrebarea Ma vei iubi?, iar o floare rosie deschisa – Sunt plin de iubire si dorinta!.
In hinduism, trandafirul simboliza perfectiunea, desavarsirea, sufletul, inima si iubirea. Cu delicatetea si parfumul ei, aceasta floare desavarsita, poate cel mai expresiv simbol al iubirii, parcurge toata paleta de sentimente de dragoste, pasiune, suferinta sau gelozie, neuitatand nici de iubirea tragica sau de despartire, fiind considerat mai mult decat o floare, un adevarat simbol al senzualitatii, al pasiunii, al elegantei si al feminitatii.

La inceputul aparitiei trandafirilor rosii aceastia aveau numai cinci petale, dar in urma hibridizarii s-a ajuns la impresionantul numar de treizeci de petale. De aici provine si numele de origine greceasca a trandafirilor rosii care inseamna „treizeci de petale”.

Exista multe legende grecesti cu privire la aparitia trandafirilor, dar una din ele atesta ca trandafirii rosii au aparut odata cu zeita frumusetii, Afrodita. Prima data trandafirii au avut doar culoarea alba, dar zeita Jupiter a prefacut trandafirii albi in trandafiri rosii, atunci cand a vazut-o pe Venus facand baie intr-un lac plin cu aceste flori minunate. Primele incrucisari ale trandafirilor au fost realizate de asiatici. Imparatul Chinei avea peste 600 de carti legate de trandafiri aratandu-si astfel pasiunea legata de acestia. Se considera ca trandafirii rosii au fost adusi in Europa de Alexandru cel Mare care s-a intors victorios dupa razboi cu aceasta „comoara”. Herodot afirma ca regale mitic Midas a adus trandafirii rosii pe pamant grecesc.

Trandafirii rosii sunt florile potrivite pentru exprimarea sentimentelor de iubire. Trandafirul simbolizeaza pasiunea si respectul de care se bucura cea care o primeste in ochii celui care-l ofera. Trandafirii rosii sunt considerati Floarile Regina.

Cele mai bune ocazii pentru oferirea trandafirilor rosii sunt cu prilejul nasterii unei fetite, Zilei Indragostitilor si apoi Ziua Mamei. Ca orice floare, trandafirii rosii trebuiesc oferiti in numar impar atunci cand buchetul contine mai putin de zece fire.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s